Στα πλαίσια της 1ης εβδομάδας δράσης του Ελληνικού Τμήματος  της ΔΕΑ η Τοπική Διοίκηση Χανίων της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών, σε μια άκρως συγκινητική βραδιά  που  συνδιοργάνωσε με  την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων και τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Χανίων , παρουσία  του πρώην υπουργού δημόσιας Τάξης κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου το βιβλίο με συγγραφέα τον κ. Εμμανουήλ Σπανουδάκη, αξιωματικού ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας αφιερωμένο στη μνήμη των «Ηρώων Πεσόντων Χωροφυλακής, Αστυνομίας Πόλεων και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Χανίων».

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αρτέμης Κουτσαυτάκης ε.α. υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Νικόλαος Πλουμιστάκης ιστορικός μελετητής και πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Ακρωτηρίου.

Όπως είπε ο κ. Κουτσαυτάκης, το βιβλίο «από τη μια πλευρά ανασύρει ιστορικά γεγονότα  και φέρνει μνήμες μιας άλλης εποχής, ενώ από την άλλη προκαλεί ρίγη συγκίνησης η απαρίθμηση τόσων νεκρών συναδέλφων, συντοπιτών μας, τόσων ηρώων που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν την ζωή και δεν πρόλαβαν να χαρούν τα νιάτα τους…».

Από την πλευρά του ο ιστορικός ερευνητής κ. Πλουμιστάκης σημείωσε ότι « στόχος του συγγραφέα, όπως διαφαίνεται από τα αναγραφόμενα είναι πρώτον η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ένα ανθρώπινο μεγαλείο για να θυμάται κάποιος και να μνημονεύει αυτούς που πέφτουν υπέρ πατρίδος και κατά δεύτερον η προσθήκη νέων ερευνητικών δεδομένων τα οποία έχει ανάγκη τόσο η τοπική ιστορία όσο και κάθε ιστορικός ερευνητής αλλά πάνω από όλα, στόχος του Σπανουδάκη ήταν η κατάθεση ψυχής για μία διαχρονική αγάπη και προσφορά προς το Σώμα που υπηρέτησε  τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του ο πατέρας του και ο αδελφός του.

 

Συγχαίρω δημόσια τον Μανώλη Σπανουδάκη για το έργο του το οποίο πραγματικά τον τιμά και θα αποτελέσει ένα φάρο για τις μελλοντικές γενιές και μια τιμητική παρακαταθήκη».
Για το βιβλίο ο συγγραφέας κ. Εμμανουήλ Σπανουδάκης δήλωσε ότι « τα ονόματα των Πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών στα  Σώματα Ασφαλείας, τα οποία στο νομό μας αριθμούνται σε εκατοντάδες τυχαίνουν αναμφίβολα άξια τιμής και ευγνωμοσύνης τόσο εκ μέρους των συναδέλφων τους όσο και εκ μέρους της Ελληνικής κοινωνίας για την οποία θυσιάστηκαν…».

Ο υπογράφων πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Χανίων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στην ομιλία του ανέφερε τα κάτωθι:

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του πάνελ

Αποτελεί ηθική μας υποχρέωση να αποδίδουμε τιμές στους νεκρούς ήρωες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση στο βωμό του καθήκοντος.

Από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα, 130 αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.

Θέλω να εξάρω την συγκινητική αυτή ενέργεια του αγαπητού μας συναδέλφου Σπανουδάκη Εμμανουήλ που με την έκδοση του βιβλίου αυτού  τιμά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους νεκρούς μας, και μας παροτρύνει να συλλογιστούμε την ευθύνη και το χρέος μας να τηρήσουμε τη βαθιά τους παρακαταθήκη!

Ας υποσχεθούμε στο εαυτό μας και στην κοινωνία πως θα συνεχίσουμε το έργο τους, πως θα υπερασπιστούμε με συνέπεια και συνέχεια την αξία και την ουσία της θυσίας τους.

Σας ευχαριστώ πολύ

Τον συντονισμό της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η κα Αδαμαντία Τσερκάκη .

 

 

          Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

          «Servo per Amikeco»

«Υπηρετώ δια της φιλίας»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

         Ο  Πρόεδρος                                                                          Η Γενική Γραμματέας

      Ιωάννης  Περράκης                                                                    Ελένη Παπαθανασίου