28 Οκτωβρίου 1940, 81 χρόνια μετά: Χρόνια πολλά ελεύθερη και αδούλωτη Ελλάδα!

Πριν από 81 χρόνια, ο ελληνικός λαός είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ. Τιμώντας μια μακραίωνη παράδοση, στοιχήθηκε, για μια ακόμα φορά, με τις δυνάμεις της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στη βαρβαρότητα και την τυραννία.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, πρόσφυγες και γηγενείς, βενιζελικοί και βασιλόφρονες, αριστεροί και δεξιοί, οι “νέες χώρες” και η παλιά Ελλάδα, ηγεσία και απλοί άνθρωποι ενώθηκαν και πολέμησαν γενναία και νικηφόρα. Και, μάλιστα, την ώρα που ολόκληρη η ηπειρωτική Ευρώπη είχε καταληφθεί ή είχε συμμαχήσει με τις δυνάμεις του Άξονα. Η Γαλλία είχε συνθηκολογήσει, η Ανατολική Ευρώπη είχε διαμοιραστεί μεταξύ των Χιτλερικών και των Σοβιετικών, ενώ η Τουρκία επέμενε στη φιλογερμανική ουδετεροφιλία της. Μόνο η Μεγάλη Βρετανία και η μικρή Ελλάδα παρέμεναν όρθιες.

81 χρόνια μετά, εμπνευόμαστε από το παράδειγμα των πατεράδων, των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Διδασκόμαστε ότι ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία επιβουλή. Και ανανεώνουμε την πίστη μας στα πανανθρώπινα ιδανικά που γέννησε η ελληνική γη: στην ελευθερία και τον σεβασμό στον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του.

Σήμερα, στη 81η επέτειο, η ιστορική μνήμη, η μνήμη του Έθνους,  μας ξαναθυμίζει πως η τιμή της πρωτοπορίας του κόσμου δεν κερδίζεται με λόγια. Πληρώνεται με αίμα, γιατί με αίμα γράφεται η ιστορία .

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΡΑ ΧΑΝΊΩΝ σας εύχεται ολόψυχα,  Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα για μεγάλη αυτή επέτειο,έπους του έθνους μας.

Τιμάμε όλους τους Ήρωες που πολέμησαν με πάθος και χωρίς κανένα δισταγμό για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Τα “παιδιά της Ελλάδας”, όπως τα τραγούδησε η αείμνηστη Σοφία Βέμπο, είναι πάντα εδώ…

 

    «Servo per Amikeco»

   «Υπηρετώ δια της φιλίας»

   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο Πρόεδρος                                                           Η Γενική Γραμματέας

 Ιωάννης  Περράκης                                                   Σοφία Λογαρίδου